.: Még a szakma szerint is túl szigorú a liftrendelet - Mesterajánló - megbízható kivitelezők :.

A jók a jókkal tudnak a legjobbak lenni


Még a szakma szerint is túl szigorú a liftrendelet

Túl szigorúra sikeredett a liftek üzemeltetéséről szóló tavalyi rendelet. A 2014 nyarán életbe lépett kormányrendelet olyan karbantartási és felújítási előírásokkal terheli a liftes társasházak lakóit, melynek a költségeit csak igen nehezen tudják ezek a társasházak kigazdálkodni. Lesz olyan ház is, melynek 10 milliót kell néhány éven belül a felvonó kötelező felújítására költenie.

 

Az új rendelet szerint minden ide tartozó berendezést (felvonót, mozgólépcsőt, mozgójárdát) a létesítéstől, vagy a teljes felújítástól számított 20 év elteltével az esedékes éves felülvizsgálat helyett egy úgynevezett szabványossági vizsgálatnak kell alávetni. Ezt megelőzően olyan módon kell felújítani, vagy átalakítani, hogy a szabványossági vizsgálat idején az akkor érvényes biztonságtechnikai előírásoknak a készülék meg tudjon felelni. Ezt a szabályt 2020-től kell alkalmazni.

 

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy 20 évente teljesen át kell alakítani az összes felvonót az országban. A 20 évente esedékes felülvizsgálat során nem a létesítés idején érvényes előírások, hanem az éppen akkor hatályos szabvány alapján bírálják el a lift működését. 2020-ban például a ma még életbe sem lépett, 2018-tól érvényes előírások alapján fogják megvizsgálni a lifteket.

 

A felvonószerelést végző vállalkozások először kedvezően értékelték az új rendelet előírásait. Ha a 2020-as vizsgálatot olyan biztonsági követelmények alapján kell elvégezni, melyek még ma sem hatályosak, akkor borítékolható, hogy a liftek többsége nem fog megfelelni ezeknek az előírásoknak. Ez az érintett cégeknek rengeteg megrendelést jelentene. Az új előírások miatt több ezer liftet kellene 5 éven belül teljesen felújítani, vagy kicserélni.

 

A kormány úgy tűnik, el is számolta magát ezzel a felülvizsgálati kötelezettséggel. Erre a feladatra ugyanis sem pénz, sem szakember nincs elegendő. A liftszereléssel foglalkozó cégeknek hatalmas üzletet jelentene ez a kötelező felülvizsgálat, de még ők is úgy gondolják, hogy rendkívüli túlzás ez a kötelezettség.

 

A kormány először a költségekkel számolta el magát. Nem vették figyelembe, hogy az érintett társasházaknak lesz-e fedezetük a munka elvégzésére. Az intézkedés legalább 10-15 ezer liftet érint abból a 37 ezerből, ami az országban működik. A Magyar Felvonó Szövetség elnöke, Apatini Kornél egy interjúban arról beszélt, hogy ezek közül legalább 3500 felvonó lesz a leginkább kritikus helyzetben. Ezek többnyire a régi bérházakban és a legöregebb panelházakban épített liftek. Ha az új követelmények miatt ezekben a házakban ki kell cserélni a felvonót, akkor az 5-10 millió forintos költséget jelent, ha csak alaposan fel kell újítani, akkor ennek az összegnek a negyedével kell számolni.

 

Apatini szerint ráadásul egy lift attól még biztonságosan használható, hogy nem felel meg a 2018-tól érvényes követelményeknek. Szerinte a liftes szakma egyetért abban, hogy enyhíteni kellene a követelményeket, s csak azokat a felvonókat kötelezni a felújításra, melyek a ma érvényes előírásokat nem tudják teljesíteni.

 

A másik, ahol a jogalkotó elszámolta magát, az a munka elvégzésére való kapacitás. Az 5 év alatt 15 ezer lift felújítása azért is nehézkesen megoldható feladat lesz, mert sokak szerint nincs ennyi liftszerelő szakember, hozzáértő vállalkozás az országban. Erre a problémára a kormánynak egyelőre az a válasza, hogy ha a gazdasági szereplők nem tudják ellátni ezt a feladatot, akkor majd létrehoznak egy nonprofit állami szervezetet a liftek felújítására is. Glattfelder Béla, az NGM államtitkára tévéinterjúba n egyenesen a rezsicsökkenés körébe emelve egyenesen a liftek elenőrzésének államosítását javasolta, kijelentve: „ A rezsicsökkentés szempontjaiból kiindulva azt fogjuk javasolni a kormánynak, hogy a felvonók éves rendes ellenőrzésének és karbantartásának ügyeit a jövőben ne profitorientált cégek végezzék, hanem állami non-profit vállalkozások, mert ez lényegesen olcsóbb lesz az embereknek”. Persze arra egyelőre nincs válasz, hogy ha piaci körülmények között nincs elegendő szakember a területre, akkor a nonprofit állami liftellenőrző szervezet honnan veszi majd a felülvizsgálatot végző szakembereit.

 

Ezzel 25 éves vállalkozói munkám kerül veszélybe. Egy szegedi tanácsi vállalatnál kezdtem a szakmát és lehet, hogy egy önkormányzati non-profit cégnél kell befejeznem? (Nesze neked rendszerváltás!)” – írta keserűen egy liftszereléssel foglalkozó vállalkozó olvasónk.

 

Az új liftrendelet a felújítási kötelezettségen túl is okoz költségnövekedést a liftes házak lakóinak. Az egyik ilyen új előírás például az üzemügyeletes kinevezése. A rendelet szerint üzemügyeletest minden házban ki kell jelölni. Az ő kötelessége naponta ellenőrizni a lift működését. Ha a lakóközösség nem tartja be a rendelkezést, a hatóság leállíthatja a felvonó működését. A forráshiányos, sőt, legtöbbször eladósodott társasházaknak erre nincs pénzük. Egy új műszaki ügyeletes megbízása a közös költség azonnali emelkedésével jár minden liftes társasházban.

 

Forrás: 146/2014. kormányrendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról