.: Hogyan segítjük a megbízhatókat? - Megbízhatók Klubja :.

A jók a jókkal tudnak a legjobbak lenni


Hogyan segítjük a megbízhatókat?

Ki a megbízható?


A mindennapi életben nagyon sokféle dologgal próbálkozunk, hogy eldöntsük, ki az akiben megbízunk. Ezek közül kettő igazán bevált dolog van:

 • Legegyszerűbb a saját tapasztalatainkra hagyatkozni. Nem megbízható például az, akiben csalódtunk. Egy a baj: nagyon fájdalmas mindig a saját kárunkon tanulni....

 • Fájdalommentesebb más tapasztalatain okulni. Mástól megtudni, ki az, akitől óvakodni kell, mert nem fizet, mert nem jól dolgozik. És másoktól megtudni, ki az akivel érdemes szóba állni.

Mi az utóbbi módszert használjuk. A mi rendszerünk összegyűjti az emberek jó tapasztalatait.

Aki meg van elégedve a másikkal, az megbizhatok.com oldalon ezt leírhatja. Ezt az írást nevezzük ajánlásnak. 

Minden ajánláshoz kell rendelni egy vagy több pontot, amit mi ebben a rendszerben tallérnak hívunk. Lehet egy tallért is adni, de lehet többet is, attól függ az ajánló mennyire elégedett.

 

 

Hogyan kaphatunk ajánlásokat?


Kitől kaphatunk ajánlásokat?

Bárkitől, aki bejelentkezik a megbizhatok.com honlapra.

Ha Önnel elégedett egy ügyfele, célszerű megkérni, hogy regisztráljon megbizhatok.com honlapra. Nagyon egyszerűen megteheti, nem kell mást megadnia, mint a következőket:

 • Vezetéknév:

 • Keresztnév:

 • E-mail cím:

 • Telefonszám:

Ha ez megvan, azonnal tud az ügyfél ajánlani.

Az ajánlás azonban mindaddig nem lesz nyilvános (nem jelenik meg a honlapon), amíg az illetőt fel nem hívja az ügyfélszolgálatosunk és néhány további adatot nem egyeztet vele. (Pl., hogy milyen tevékenységgel foglalkozik, és miben tudnánk neki is segíteni.) Ezek után az ügyfélszolgálatos aktiválja az ügyfél regisztrációját és az ügyfél ajánlásai is élők lesznek. Ez a regisztráció után röviddel megtörténik.

Ha az Ön ügyfele nem nagyon használ internetet, akkor is van megoldás. Hívja az ügyfélszolgálatunkat, vagy küldje el e-mailben, kitől szeretne ajánlást kapni. A többit az ügyfélszolgálatosunk intézi:

 • felhívja az ügyfelet,

 • elintézi a regisztrációját

 • és még azt is, hogy az illető ajánlja Önt.

A honlapra először mindenki magánszemélyként tud regisztrálni. Ez annyit jelent, hogy akinek cége van, az is először magánszemélyként tud regisztrálni. Aztán a magánszemély bejelentkezik a honlapra és tudja regisztrálni a cégét is.

 

Miért jó ajánlásokat kapni?


Azért fontos ajánlásokat kapni, mert akinek több ajánlása van, arról a megrendelők azt fogják gondolni, hogy megbízhatóbb és szívesebben fordulnak hozzá.

De ez csak az egyik ok, amiért érdemes ajánlási pontokat gyűjteni.

A megkapott ajánlási pontokért (tallérokért) rendszerünkön belül termékeket, segítségeket kínálunk.

Az ajánlási pontért elérhető termékek számát folyamatosan bővítjük. Ezért a tallér tulajdonképpen maga is pénz. Úgy lehet elkölteni, akár a pénzt.

Hogyan zajlik egy vásárlás? Úgy, hogy, a vevő a szükséges számú tallérral ajánlja az eladót. Ezzel egyben fizet is. Ilyenkor a tallérjai melyekkel fizetett átkerült a a vevőtől (ajánlótól) az eladóhoz (az ajánlotthoz). Az, hogy az ajánlás és a vásárlás lehet egy és ugyanaz, semmilyen ellentmondásban nincs az MK rendszer céljaival. Hiszen a mindennapi életben is annál költjük el pénzünket, akiben megbízunk. Az, hogy valakinél vásárolnak (ha van versenyhelyzet) a megbízhatóságának jele.

Fontos: az Önnek adott ajánlás csak onnantól érvényes, ha Ön elfogadta és jóváhagyta. (Kivétel ez alól a negatív ajánlás, de erről később.) Azért kell az ajánlást elfogadni, mert előfordulhat, hogy valaki akár jó, akár rossz szándékkal, de olyan ajánlást ad Önnek, amit Ön nem szeretne látni. Egy gépkocsivezető például nem biztos, hogy szeretné azt olvasni az adatlapján, hogy kiváló ivócimbora... Ilyenkor megkérheti az ajánlót, hogy módosítsa például az ajánlás szövegét.

Az elfogadott ajánlást viszont nem lehet visszavonni, vagy módosítani.

 

Akinek több pontja van, az megbízhatóbb


A tallérok az ajánlás során átkerülnek az ajánlótól (pl. vevő) az ajánlotthoz. Éppen ezért ha azt írjuk ki egy ember neve mellé, hogy most ebben a pillanatban hány tallérja van, nem mond róla semmit a megbízhatóság szempontjából. Lehet, hogy már sok ajánlást és vele együtt sok száz tallért kapott (tehát megbízható), de a tallérokat mind el is költötte (ajánlott velük). Azért, hogy a megbízhatóságot kimutassuk, kétféle értéket tartunk nyilván egy felhasználónál:

 • Amennyi tallérja most van (amennyit elkölthet).

 • Amennyi tallért a rendszerben eddig megkapott, függetlenül attól, hogy elköltötte-e vagy sem. Ez jellemző arra, hogy hányan bíztak meg benne. Ezt hívjuk pontszámnak és ez szerepel az illető neve mellett a honlapon – pl. az Ön neve mellett a fuvaros.hu-n. (Valójában a pontszám nem teljesen azonos az eddig megkapott tallérok számával, hanem egy ebből képzett érték. De mindenképpen arányos az eddig megkapott tallérok számával.)

   

A felhasználó neve mellett a pontjainak száma van a feltüntetve:

ez arányos azzal, ahány tallért eddig összesen kapott.

 

A tallérokról bővebben itt olvashat: MIÉRT PÉNZ A TALLÉR?

 

Negatív ajánlások


A megbizhatok.com azért jött létre, hogy a jól teljesítő, megbízható emberek egymásra találjanak. Nem célja, hogy feketelistákat állítson elő. (Azaz bemutassa a nem megbízhatókat.) Ennek ellenére lehet negatív ajánlást is adni, ami nem más, mint a rossz vélemény megjelenítése a honlapon. Egy negatív ajánlásba be lehet írni például, ha az illető vállalkozás termékével nem voltunk megelégedve.

 

Mivel nem célunk, hogy a honlap ilyenekkel legyen tele, a negatív ajánlást azonnal megkapja az, akinek címezték, de két hétig nem válik nyilvánossá a honlapon. Ez azért jó, mert a két hét alatt a felek kezelhetik a problémát. Például az elégedetlen vevőtől az eladó visszaveszi a terméket, és kárpótolja egy új termékkel. Ilyenkor vásárló, aki a negatív ajánlást adta, visszavonhatja azt. Ha visszavonta, nem marad nyoma a honlapon. Ez egyben egy kiváló minőségbiztosítási eszköz egy vállalkozás számára. Az a jó, ha a vevő valamilyen formában jelzi az elégedetlenségét, és azt sikerül gyorsan kezelni, és nem az, ha telekürtöli a szűkebb és tágabb környezetét azzal, hogy mennyire elégedetlen.

Vannak persze emberek, akik jóval kritikusabbak az átlagnál és szinte mindent képesek leértékelni, leszólni. Hogy ezek korlátlan működésének gátat vessünk, a negatív ajánlásokra is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a pozitívra:

 • Kell mellé tallért rendelni.

 • A tallér, amit a negatív ajánlás mellé rendelnek, ugyanígy levonódik az ajánló tallérjaiból, mint pozitív ajánlás esetén.

Ezzel megakadályozzuk, hogy néhány nagyon kritikus ember vég nélkül negatív ajánlásokat tehessen, és mindent „lefikázzon”. Nem teheti meg, mert egyszer elfogynak a tallérjai. Elvileg ugyan kaphat másoktól ajánlást, és mellé tallérokat, de a nagyon kritikus emberek nem szoktak népszerűek lenni.

A negatív ajánlás tallérjainak száma levonódik attól is, aki megkapta. Tehát, ha volt 10 tallérja, de kapott egy 5 tallér-os negatív ajánlást, akkor már csak 5 tallérja maradt. Ugyanígy a pontjainak száma is csökken.